Sla over naar de inhoud

Geleend, gelezen, in de rij

15109524_334534713589956_164532597441088155_n

Kun je de levensloop van een boek met dat van een levend wezen vergelijken? Het geschrevene kent een draagtijd van meerdere maanden of jaren. De iconische prullenbak met verfrommelde notities duidt op talloze opzettelijke vruchtafdrijvingen. Het aardige is dat een schrijver (m/v) zichzelf kan bevruchten en tijdens de zwangerschap talloze verbeteringen mag doorvoeren. Een muze, redacteur en vormgever polijsten de ongeboren vrucht liefdevol en vakkundig.
Voor officiële publieke erkenning gebruikt de verwekker een uitgever, een drukker en de onvolprezen Koninklijke Bibliotheek. Niet de natuur maar de cultuur doet de rest. Het boek staat verweest met gekromde rug in een rij tot ze door tussenkomst van boekwinkels en bibliotheken in de harten van lezers gesloten worden. Het aantal klonen varieert sterk. Het helpt als het boek door personeel en eerdere lezers oprecht opgehemeld wordt. Op datingsites wordt de debutant aangeboden. De novice kan in een dag worden verslonden, maar ook weken in het bed van een lezer vertoeven. Vaak lig het boek in een stapel nog te consumeren mede-debutanten geduldig te wachten. Na lezing is er weer zo’n rij; verticaal in de bibliotheek of op kleur geordend in een Scandinavisch gestileerd interieur. Er komen nieuwe lezers die ter ontspanning tijd voor je willen nemen. ‘Wie schrijft die blijft,’ zeggen ze. De gemiddelde levensduur van de mens nadert de negentig jaar. Hoe lang zal het gemiddelde boek tijd van leven hebben tegenwoordig?

Gepubliceerd inGeen categorie

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *