Sla over naar de inhoud

Toeval valt ons toe!

 

eortel

Komkommertijd’, noemden ze de maanden juli en augustus ooit. Weinig nieuws te melden. Kom daar in 2016 nog maar eens om. We horen over Turkije waar de stoep van Erdogan – na de mislukte coup tegen zijn regime – grondig wordt schoongeboend. We zien beelden uit de VS, Frankrijk en Duitsland waar eenzame, beschadigde en ontgoochelde jongens toevallige voorbijgangers met een uniform of een bepaalde huidskleur doden in naam van zichzelf, een nazistische of islamitische heilstaat. Dat er in de Tweede en Derde Wereld relatief meer soortgenoten in blinde haat worden afgeslacht weten we maar raakt ons minder. Het aantal doden door geweld, honger en oorlog is desondanks statistisch gezien historisch laag. Tegenvaller: het aantal verkeersdoden neemt toe door de invoering van de 130-limiet op snelwegen. Als je deze zomer thuisblijft en niet met de auto op stap gaat is de kans dat je slachtoffer wordt van woninginbraak of een te vroege dood veel kleiner. Ik zou toch gewoon gaan! Immers: een gewaarschuwd mens telt voor twee.

‘Joie de vivre’, oftewel levensvreugde vergt het toelaten van enig toeval. Toeval zou je mogen toevallen. Kijk wel uit! Veel toeval schijnt te duiden op een complot of voorzienigheid. Het is geen toeval dat de eerste druk van mijn  roman ‘een andere partij’ vandaag bij mij thuis werd afgeleverd. Voor iedereen te koop vanaf 1 september.

Gepubliceerd inGeen categorie

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *